Tuesday, March 17, 2015

Kasihan Solat

Saya rasa terpanggil untuk menulis catatan ringkas ini.
Wahai sahabat, jangan mempermain-mainkan solatmu
Solat lah di awal waktu
Jangan kesibukan kerja membataskan dirimu untuk menghadap Allah
Lebih-lebih lagi yang bekerja
Usah solat akhir waktu
Kadang-kadang sedih lihat ada yang Solat Zohor 5 minit sebelum masuk waktu Asar
Boleh ke begitu? Boleh ke?
Rasulullah tidak pernah ajar begitu
Besar sangatkah kerja kita berbanding Solat, sampai kita permudah-mudahkan Solat?


Ada pulak yang Solat qada di rumah sahaja
Sebab tak nak cuci mekap tebal di pejabat
Allah tak terima begitu
Allah tidak terima solat yang ditinggalkan dengan sengaja
Sekadar mengingatkan sahabat-sahabat
Solat itu tiang agama
Kalau lewat-lewatkan Solat dengan sengaja bila dah masuk waktu, takut juga nanti mati sebelum sempat Solat.
Apa jadi kalau mati sebelum sempat Solat?
Anda pun tau jawapannya.
Nauzubillah.

Janganlah kita tergolong sebagai orang-orang yang meringan-ringan kan Solat 5 waktu.





Read More »

Thursday, March 5, 2015

Fish Head Noodle

Assalamualaikum,
Hai..lama gak tak menjenguk blog. Tak sempat sungguh. ni pun curi-curi tulis kat ofis. Kali nak share resepi Fish Head Noodle, tak pernah terfikir pun selama ni yang ianya sungguh SEDAP :D.

Fish Head Noodle ni sejenis bihun sup dan popular di kalangan masyarakat Cina. Kat area Damansara Kim ni banyak restoran yang menyediakan Fish Head Noodle ni. Bagi penggemar makanan berasakan sup, jom cuba, korang pasti tak menyesal, rasanya lain dari bihun/ mi sup/ bakso yang biasa kita makan.

Resepi ni saya ambil dari blog MAANGCHI, seorang blogger masakan dari Korea. Orang Korea pun suka.


Fish Head Noodle

BAHAN-BAHAN

  • Bihun
  • Halia- di hiris nipis
  • Tomato- di potong baji
  • Stok ayam-saya guna 1 senduk Maggi Chicken Stock
  • Sos Ikan secukup rasa
  • Lada sulah secukup rasa
  • Susu cair secukup rasa
  • 3 biji buah plum jeruk-saya guna jenama Singlong
  • Sayur Sawi
  • 1 paket mustard jeruk
  • Kepala ikan merah- saya letak tulang ikan merah sebab takde kepala ikan


CARA-CARA MEMBUAT
A.Bihun
Rendam bihun dalam air selama 30 minit


B.Penyediaan Kepala Ikan
  • Jika guna kepala ikan, potong kecil-kecil kepala ikan dan perap garam dan lada sulah dalam setengah jam pun dah ok. 
  • Goreng secara deep fry sehingga garing. 
  • Jika guna tulang ikan merah, rendam dalam air tulang ikan merah untuk mengurangkan rasa masin.
  • Goreng sehingga garing. 
C.Penyediaan Sup
  • Tumis halia yang dihiris sehingga naik bau. Bila dah naik bau, masukkan tomato.
  • Kemudian, masukkan air, agak-agak 2 liter. Kalau nak kuah banyak, letak air banyak.
  • Masukkan satu senduk stok ayam Maggi, mustard yang dipotong dan juga 3 biji plum jeruk yang telah dibuang biji.
  • Biarkan sehingga mendidih.
  • Bila kuah dah mendidih, keluarkan isinya.
  • Masukkan pula sayur sawi dan celur sekejap sehingga lembut.
  • Bila dah lembut, keluarkan sayur sawi dari kuah
  • Masukkan pula kepala ikan/ tulang ikan yang telah digoreng tadi ke dalam kuah sup.
  • Biar sehingga mendidih sekejap. Kemudian, asingkan ikan dari kuah.
  • Masukkan sos ikan dan lada sulah.
  • Akhir sekali masukkan satu senduk susu cair. Tak letak pun tak apa. Kalau letak, lagi sedap sebab rasa lemaknya.
*Jika menggunakan tulang ikan kering, anda tidak perlu memasukkan garam ke dalam sup kerana ia sudah cukup masin. Terpulang kepada selera anda :)
 
Untuk menghidang
  • Masukkan bihun yang telah direndam ke dalam kuah.
  • Kemudian, masukkan sekali, mustard, tomato, sawi dan kepala ikan tadi.
  • Rebus sekejap sehingga bihun lembut.
  • Angkat dan hidangkan.

*




Antara bahan-bahan utk Fish Head Noodle. Cik Merah kat belakang tu tak boleh blah je kan, huhu, nanti saya buat entri khas untuk dia.
Fish sauce Tiparos


Sawi

4 hiris halia dan sebiji tomato




Tulang ikan merah



Mustard jeruk

Plum jeruk













Read More »

Thursday, December 25, 2014

Resepi Cadbury Buttercake oleh Namee Roslan

Assalamualaikum
Salam Sejahtera
Alhamdulillah, tiba lagi hari Jumaat penuh barakah..
Jumaat terakhir untuk tahun 2014..
Selepas ni masih adakah lagi kesempatan..
Untuk bertemu Jumaat hadapan..
Minggu hadapan..
Bulan hadapan..
Tahun hadapan..
Tidak ada sesiapa yang boleh memberikan jaminan..
Usia kita milik Allah..
Hanya kepada DIA lah kita berserah
Walau hidup walau MATI


Hari ni nak kongsikan resepi Cadbury Buttercake
Resepi asal dari Nameera, blogger yang cun tu :)
Klik di sini untuk resepi asal
Credit tu Namee untuk resepi simple yang sangat SEDAP nih :D

Cadbury Buttercake




Melted coklat..nyum nyum :P




Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula kastor
225 gm butter ( 1 buku) - saya guna butter Anchor
4 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh serbuk penaik
1 bar coklat Cadbury plain

Cara-cara membuat
1.Butter dan telur mesti di biarkan pada suhu bilik, yakni keluarkan terlebih dahulu
2.Bila butter dah lembut, masukkan dalam bekas bersama-sama gula.
3.Pukul gula dan butter sehingga berkrim. Nak guna tangan boleh, mixer pun boleh. Saya guna mixer
4.Bila dah berkrim, masukkan telur.
5.Bila dah sebati, masukkan tepung sedikit demi sedikit sampai habis, kacau dengan senduk
6.Kemudian, masukkan esen vanilla.
7.Tuang satu layer di dasar loyang.
8.Letakkan coklat cadbury, saya potong ikut petak-petak dia dan susun
9.Letakkan kesemua adunan kek kat atas coklat tadi.
10. Bakar dalam oven pada suhu 170 ' c atau kalau ada oven yg dah preset tu lagi senang, tekan je button Cake.
11. Bakar lebih kurang 40 minit atau sehingga masak.

Tips
*jangan over beat butter dengan gula, nanti naik minyak, kek jadi keras
*panaskan oven terlebih dahulu supaya bila bakar kek tu dia tak mendap
*sukatan gula ikut citarasa masing-masing, tapi kurangkan gula itu lebih baik, lagipun coklat Cadbury kan dah manis


Selamat mencuba!
Terima kasih kerana sudi membaca :D
Read More »

Tuesday, December 23, 2014

Apa nak buat kalau mengantuk kat tempat kerja

Masalah besar kalau mengantuk di tempat kerja..
Mengantuk bagi saya ada beberapa kategori

Kategori mengantuk


  • Mengantuk sebab tak cukup tidur
  • Mengantuk sebab terlalu kenyang
  • Mengantuk sebab terlalu letih
  • Mengantuk sebab kelaparan
  • Mengantuk sebab badan lemah, tak fit
  • Mengantuk sebab tidak sihat

Mengantuk sampai tertidur di meja office


Semua kategori di atas pernah saya alami.
Yang paling kerap saya alami sekarang ialah mengantuk sebab tak cukup tidur, dan sebab badan lemah, tak fit, kurang exercise dan tak jaga pemakanan T_T

So, jangan jadi macam saya

Masalah ni selalunya jadi waktu pagi..
Dah namanya ada baby, tidur malam pun tidur-tidur ayam aje
So esok pagi bersiap sedia lah dengan serangan mengantuk
Kadang-kadang bawak kereta rasa melayang je
Body dikuasai oleh minda bawah sedar
Sedar-sedar dah sampai office

Sampai office nak buat kerja tak boleh fokus, nak tidur kejap tak boleh lena
Ni lah..niiiii lah yang jadi masalah

So, since tak banyak choice yang ada, saya terpaksa adapt jugak
Cari jalan hilangkan mengantuk

Camana saya buat?


  • Saya makan sikit je waktu pagi
  • Minum air sejuk/peti ais
  • Buat stretching, picit-picit bahu, tengkuk
  • Guna EyeMo
  • Pasang audio mengaji
  • Aktifkan diri, berjalan ke sana ke mari


Kalau dah mengantuk sangat-sangat, tidur jugaklah ubat dia
Mintak dengan bos cakap nak recharge sekejap

Selamat mencuba :)
Terima kasih kerana sudi membaca :D

*makluman di atas adalah pengalaman peribadi saya dan tidak merujuk mana-mana info kesihatan

Read More »