Wednesday, January 17, 2018

Mencari Jodoh

Assalamualaikum. Haa..tajuk panas ni. Bukan main2.

Saya dengan niat yg ikhlas ingin mencari jodoh untuk suami saya atas faktor2 kesihatan dan saya tidak fit untuk menjalankan tugas sebagai isteri.

Kalau ada jodoh inshaa Allah. Boleh whatsapp saya, kak wan 0123716020.

Saya akan berusaha memperkenalkan, tapi tuan empunya badan yang akan buat keputusan.

Suami saya seorang cyclist dan suka mengembara, berumur 43 tahun dan tinggal di PJ. Kalau ada wanita mempunyai ciri2 dan minat yg sama inshaa Allah boleh ngam 😊
Read More »

Wednesday, December 20, 2017

Nak Cuba VBAC

Alhamdulillah, sudah dapat pembantu rumah. Orang Melayu kita, asal dari Kedah. Tak sangka dalam susah-susah cari, ada orang sudi kerja dengan saya.

Dalam pada mencari maid ni, ada la jugak try contact agen, maid ada yg kosong dan ada yg dokumen lengkap, tapi memilih diorang ni, especially maid Indonesia.

Tak nak yang anak ramai, walaupun dah bgtau yg kita ni surirumah, dah ada 2 anak besar. Cuma kritikal diperlukan bila nak bersalin hingga habis pantang.

Tapi takpelah, rezeki Nana dari Kedah, Allah permudahkan saya, dah nak dekat sebulan dah keje :)

Kali ni sebenarnya bukan nak cerita pasal maid, tapi nak cerita kisah VBAC.

Sapa yang belum tau, VBAC adalah Vaginal Birth after Caesarean Section atau senang faham, nak bersalin normal selepas pembedahan caesarean.

Rata-rata yang saya baca dalam internet/blog mahupun dalam group facebook, semua cakap kalo nak VBAC kena ada ilmu, kena masuk kelas.

Heh, tak paham saya, ilmu apa nak kena ada? Apasal tak cakap aje? Masuk kelas pun boleh tahan yuran dia dalam RM400++ jugak.

Kalo sapa yang mampu dipersilakan, kalo tak mampu macam saya ni mengharapkan info dari internet/doctor yg menyokong VBAC ajelah.

DAlam pencarian saya kat internet, terjumpalah blog Dr Adilah Ahmat. Kat sini ada diceritakan risiko dan cadangan yg diutarakan oleh Dr Adilah mengenai VBAC. Baca dan faham.

Sedikit latar belakang kelahiran yang pernah saya lalui. Saya melalui 3 kelahiran secara normal dan kelahiran keempat secara czer disebabkan bayi songsang.

2003 - Lahir normal, start contraction pukul 3 pagi, masuk labour room jam 8 pagi, selamat melahirkan jam 12.26 tengahari

2005 - Lahir normal, start contraction pukul 8 pagi, terus pegi hospital sebab memang ada appointment. Misi suruh terus ke labour room. Baby lahir normal jam 2.30 petang

2009 - Keguguran pada minggu ke 10

2013 - Lahir normal, masa 38 minggu kalo tak silap. Hari tu memang ada appointment, pastu baby dah kurang gerak. Doc suruh masuk labour room, masa tu pukul 10 pagi. Bila cek, rupanya jalan dah bukak. Doc pecah ketuban. Pukul 5.15 petang baby lahir.

2016 - Lahir czer cukup2 37 minggu. Bayi songsang. Pagi tu memang ada appointment kat hospital dah sebab doc nak buat ECV (External Cephalic Versioning) atau pusing baby. Tapi tak dapat buat sebab jantung laju, kalo dah masukkan ubat lembutkan uterus, jantung akan jadi lebih laju, masa tu doc nak pusing tanpa ubat, sebaik aje dia pegang, terus ada contraction. Doc decide czer petang tu jugak.

2018 - Anak kelima, harap2 boleh bersalin normal.

Saya nak cuba VBAC bukan sebab nak gentle birth ke homebirth ke Amani birth ke. lotus birth ke..saya nak VBAC sebab pengalaman bersalin yg lepas membuatkan saya hampir-hampir meroyan. Dengan tak sengaja mak saya kecik hati dengan saya sebab saya tertinggi suara dengan dia. Saya masa tu sakit, tak makan painkiller, takde orang tolong urut atau sekurang-kurangnya usap saya. Mak saya merajuk sampai tak bagi saya makan hari tu, anak saya yang no.2 aje tolong bagi roti.

Korang bayanglah, kalo mak dah kecik hati, bermakna lagi ke hidup?

Tu belum masuk saya nak cekik baby lagi..

Cukup lah..saya tak mau ingat lagi..

Doc swasta yg saya checkup skrg ni takde pun bagi motivasi ke nasihat ke..so saya x banyak dapat info. Bulan depan akan pindah checkup PPUM. Alhamdulillah,  dah booking bersalin kat sana dah.

Doakan saya berjaya VBAC, saya nak cuba dulu, kalo kena czer jugak saya bersyukur dan redha, cuma saya nak orang bagi peluang, Please doc PPUM bagi lah peluang VBAC :)





Read More »

Friday, November 17, 2017

Jawatan kosong Pembantu Rumah Sementara

Assalamualaikum..
Lama saya tidak post apa2 di blog ni. Sebenarnya tak berapa sihat. Tahun lepas saya ada iklankan Pembantu Rumah Sementara sebab saya bersalin czer pada bulan Ogos 2016. Alhamdulillah rezeki saya dapat jugak pembantu orang Melayu, nama dia Lia, kerja selama 3 bulan. Lepas saya habis pantang dia berenti sebab nak kawin. Sebulan lepas tu maid lama saya dari Jawa datang kerja balik sampailah hari ni. Alhamdulillah.

Tapi sayangnya dia nak balik dah hujung bulan Nov ni sebab anak dia takde orang jaga, sebelum ni adik dia jaga tapi ada masalah lepas suami adik dia meninggal bulan puasa yang lalu.


Sekarang ni saya up balik iklan Pembantu Rumah Sementara. Detail spt berikut:


Saya tinggal di Ss2 PJ, ada 4 orang anak umur 1-14 tahun, 3 lelaki seorang perempuan. Saya tidak bekerja buat masa skrg dan bakal melahirkan anak no.5 pada April 2018. Sekarang saya perlukan bantuan menguruskan anak2 dan rumah sampailah saya habis pantang.

Kriteria yg diperlukan:
1. Beragama Islam-wajib solat 5 waktu
2. Berbangsa Melayu-kalau boleh warga tempatan.
3. Pilihan utk bermalam atau balik hari.
4. Boleh mula kerja pada bulan bermula November 2017
5. Wanita sahaja.
6. Boleh membaca/menulis.
7. Boleh bekerja di Ss2, Petaling Jaya, Selangor.
8. Umur 30-50 tahun (boleh runding).
9. Penyabar dan boleh menerima teguran.
10.Kontrak kerja adalah 1 tahun

Skop Tugas:
1. Basuh/lipat/gosok baju
2. Kemas rumah/ buang sampah
3. Boleh mengurus kanak-kanak
4. Boleh bantu memasak
5. Membeli keperluan dapur sekiranya diperlukan.
6. Lain2 yg sesuai ( nnti kita bincang)


Gaji Minima:RM 1100 (boleh runding)
Cuti :  Ahad
           Boleh ambil cuti sakit sekiranya perlu

Makan/minum ditanggung

Sekiranya berminat boleh hubungi saya untuk bincang lebih lanjut/interview.

Ni no.tel saya: 012-3716020 ( Kak Wan)
Kalau saya tak angkat phone boleh whatsapp/ message.

Harap2 ada yg berminat.
Kalau ada sesapa terbaca tolong sampaikan kpd yg berminat. Mintak tolong ye..tq :)

Read More »

Monday, May 29, 2017

Urutan Tradisional Wanita

Assalamualaikum, Salam Ramadhan..

Kepada kakak-kakak dan ibu-ibu yang mencari perkhidmatan urutan tradisional khusus untuk WANITA SAHAJA, jangan segan-segan, contact saya untuk pertanyaan -012-3716020.

Istimewanya urutan dari saya ialah sebelum rawatan urutan dimulakan, pelanggan akan diberikan urutan reflexology (tangan/ kaki bergantung kepada keadaan pelanggan) bagi membuka dan menyediakan urat saraf untuk rawatan seterusnya agar lebih lancar dan kurang sakit.



Saya menyediakan perkhidmatan urutan seperti berikut:

A.Urut kesihatan

Urutan ini sesuai utk golongan remaja, wanita bekerja dan warga emas yang mengalami lenguh-lenguh badan, ketegangan urat, terseliuh, kebas dan sebagainya.

B.Urut postnatal/ selepas bersalin

Urutan ini merangkumi urutan melancarkan peredaran darah bagi ibu-ibu selepas bersalin seawal hari kelima bagi bersalin normal dan bagi bersalin pembedahan boleh diurut pada hari ketujuh atau sehingga ibu boleh mengiring dan selesa di urut. Urutan untuk mengaktifkan semula saraf dibuat khusus untuk ibu bersalin pembedahan.

Pakej Urutan Postnatal adalah seperti berikut:

Pakej 3 hari - RM600
  • Urut (termasuk urutan bengkak susu)
  • Tangas (sehingga pecah peluh didahi)
  • Tungku ( 1 atau 2 tungku)
  • Mandi Herba-daun herba dibekalkan

Pakej 5 hari-RM900
  • Urut (termasuk urutan bengkak susu)
  • Tangas (sehingga pecah peluh didahi)
  • Tungku  ( 1 atau 2 tungku)
  • Mandi Herba-daun herba dibekalkan
  • 1 hari urut penutup pantang- urut, tangas, sengkak, skrub, mandi aromaterapi
*Param, pilis, dan tapel disediakan
*Sitz bath atau rendaman punggung akan dibuat sekiranya ibu memerlukan untuk mempercepatkan penyembuhan luka perineum
*Dressing normal saline diberikan untuk luka czer sekiranya diperlukan
*Konsultasi penyusuan, senaman perut dan kegel akan diberikan
*Bengkung tidak disediakan, hanya akan dipakaikan sekiranya ada
*Sekiranya ibu tidak mahu ke klinik untuk suntikan heparin, saya boleh membantu anda dengan hanya caj RM5 untuk sekali suntikan.

Saya hanya mengkhususkan 1 hari 1 ibu sahaja untuk rawatan postnatal, jadi ibu-ibu berpantang usah risau kerana rawatan ini akan diberikan sebaik mungkin dan saya  tidak akan tergesa-gesa mengejar pelanggan yang lain :)

C.Urut selepas keguguran

Urutan untuk melancarkan pengeluaran darah/ sisa dari rahim dan menstabilkan hormone. Urutan ini melibatkan urut, tangas, tungku.

D.Urut kesuburan

Membantu melancarkan peredaran darah pada system pembiakan wanita. Sesuai untuk mereka yang sedang berikhtiar mendapatkan zuriat. Bagi mereka yang akan menjalani prosedur seperti IUI/ IVF atau apa-apa rawatan kesuburan, digalakkan melakukan rawatan urutan ini sebelum prosedur dijalankan, seelok-eloknya selepas period sehingga sebelum waktu subur.

Rawatan urutan ini juga membantu mengurangkan sumbatan lendir pada tiub fallopio dan memperbaiki pengaliran zat-zat dan hormone ke organ pembiakan wanita dan yang berkaitan.

D.Urut prenatal/ ibu mengandung

Urutan ini untuk memberi kelegaan dan melembutkan otot-otot yang tegang semasa kehamilan



*Caj pengangkutan adalah sebanyak RM20 bagi kawasan yang melebihi 15km dari rumah saya
*Masa urutan adalah 1 1/2- 2jam
*Sila booking awal untuk mengelakkan anda kecewa :)

Read More »