Monday, May 29, 2017

Urutan Tradisional Wanita

Assalamualaikum, Salam Ramadhan..

Kepada kakak-kakak dan ibu-ibu yang mencari perkhidmatan urutan tradisional khusus untuk WANITA SAHAJA, jangan segan-segan, contact saya untuk pertanyaan -012-3716020.

Istimewanya urutan dari saya ialah sebelum rawatan urutan dimulakan, pelanggan akan diberikan urutan reflexology (tangan/ kaki bergantung kepada keadaan pelanggan) bagi membuka dan menyediakan urat saraf untuk rawatan seterusnya agar lebih lancar dan kurang sakit.



Saya menyediakan perkhidmatan urutan seperti berikut:

A.Urut kesihatan

Urutan ini sesuai utk golongan remaja, wanita bekerja dan warga emas yang mengalami lenguh-lenguh badan, ketegangan urat, terseliuh, kebas dan sebagainya.

B.Urut postnatal/ selepas bersalin

Urutan ini merangkumi urutan melancarkan peredaran darah bagi ibu-ibu selepas bersalin seawal hari kelima bagi bersalin normal dan bagi bersalin pembedahan boleh diurut pada hari ketujuh atau sehingga ibu boleh mengiring dan selesa di urut. Urutan untuk mengaktifkan semula saraf dibuat khusus untuk ibu bersalin pembedahan.

Pakej Urutan Postnatal adalah seperti berikut:

Pakej 3 hari - RM600
  • Urut (termasuk urutan bengkak susu)
  • Tangas (sehingga pecah peluh didahi)
  • Tungku ( 1 atau 2 tungku)
  • Mandi Herba-daun herba dibekalkan

Pakej 5 hari-RM900
  • Urut (termasuk urutan bengkak susu)
  • Tangas (sehingga pecah peluh didahi)
  • Tungku  ( 1 atau 2 tungku)
  • Mandi Herba-daun herba dibekalkan
  • 1 hari urut penutup pantang- urut, tangas, sengkak, skrub, mandi aromaterapi
*Param, pilis, dan tapel disediakan
*Sitz bath atau rendaman punggung akan dibuat sekiranya ibu memerlukan untuk mempercepatkan penyembuhan luka perineum
*Dressing normal saline diberikan untuk luka czer sekiranya diperlukan
*Konsultasi penyusuan, senaman perut dan kegel akan diberikan
*Bengkung tidak disediakan, hanya akan dipakaikan sekiranya ada
*Sekiranya ibu tidak mahu ke klinik untuk suntikan heparin, saya boleh membantu anda dengan hanya caj RM5 untuk sekali suntikan.

Saya hanya mengkhususkan 1 hari 1 ibu sahaja untuk rawatan postnatal, jadi ibu-ibu berpantang usah risau kerana rawatan ini akan diberikan sebaik mungkin dan saya  tidak akan tergesa-gesa mengejar pelanggan yang lain :)

C.Urut selepas keguguran

Urutan untuk melancarkan pengeluaran darah/ sisa dari rahim dan menstabilkan hormone. Urutan ini melibatkan urut, tangas, tungku.

D.Urut kesuburan

Membantu melancarkan peredaran darah pada system pembiakan wanita. Sesuai untuk mereka yang sedang berikhtiar mendapatkan zuriat. Bagi mereka yang akan menjalani prosedur seperti IUI/ IVF atau apa-apa rawatan kesuburan, digalakkan melakukan rawatan urutan ini sebelum prosedur dijalankan, seelok-eloknya selepas period sehingga sebelum waktu subur.

Rawatan urutan ini juga membantu mengurangkan sumbatan lendir pada tiub fallopio dan memperbaiki pengaliran zat-zat dan hormone ke organ pembiakan wanita dan yang berkaitan.

D.Urut prenatal/ ibu mengandung

Urutan ini untuk memberi kelegaan dan melembutkan otot-otot yang tegang semasa kehamilan



*Caj pengangkutan adalah sebanyak RM20 bagi kawasan yang melebihi 15km dari rumah saya
*Masa urutan adalah 1 1/2- 2jam
*Sila booking awal untuk mengelakkan anda kecewa :)

Read More »

Wednesday, November 16, 2016

Gulab Jamun

Assalamualaikum..
Lama tak ke udara hehe..
Nak cerita sikit je ni kang korang bz tak senpat nk baca kalo tulis panjang2 :)

Masa Deepavali hari tu kan rasa teringin sangat nak makan kuih muih manisan India tapi tak tau nak beli kat mana.

Hari ni baru berkesempatan google resepi Gulab Jamun ni. Semalam dah mintak husband belikan minyak sapi/ghee siap2..hehe

Nah..ni resepinya..resepi ori dari blog ni Rachna's Kitchen

Bahan-bahan doh
1 cawan susu tepung
1/4 cawan unsalted butter
1/2 cawan susu segar

Cara2 Membuat
1.Panaskan butter atas api perlahan sehingga cair.
2. Masukkan susu segar diikuti dgn susu tepung.
3.Kacau sehingga pekat. Angkat dan adun dgn tepung gandum.
4. uli sehingga adunan tidak melekat di tangan. Kalau melekat tambah tepung sedikit2 sehingga tidak melekat.
5. Calit sedikit minyak sapi pada tangan dan bulat2kan.
6.Resepi asal dia letak inti pistachio dan kacang gajus cincang. Saya punya kosong aje.

Bahan2 utk Sirap
1. 1 cawan gula pasir
2. 3/4cawan air.
3. 5 biji cardamom/buah pelaga
4. Safron/za'faran

Cara2 membuat.
1. Panaskan semua bahan diatas sehingga likat.

Apabila semua siap, masukkan bebola ke dalam sirap gula tadi. Biar sehingga 5-6 jam supaya sirap meresap.

Selamat mencuba :D


Read More »

Saturday, June 4, 2016

Pembantu Rumah Sementara Diperlukan

Assalamualaikum..
Salam Ramadhan...
Saya kini sedang mencari pembantu rumah sementara memandangkan saya dijangka bersalin pada bulan Ogos 2016. Saya tinggal di Ss2 PJ, ada 3 orang anak umur 3-13 tahun, 2 lelaki seorang perempuan. Saya tidak bekerja buat masa skrg.

Kriteria yg diperlukan:
1. Beragama Islam-wajib solat 5 waktu
2. Berbangsa Melayu-kalau boleh warga tempatan.
3. Pilihan utk bermalam atau balik hari.
4. Boleh mula kerja pada bulan Julai sehingga November 2016.
5. Wanita sahaja.
6. Boleh membaca/menulis.
7. Boleh bekerja di Ss2, Petaling Jaya, Selangor.
8. Umur 30-50 tahun (boleh runding).
9. Penyabar dan boleh menerima teguran.

Skop Tugas:
1. Basuh/lipat/gosok baju
2. Kemas rumah.
3. Boleh mengurus kanak-kanak
4. Boleh bantu memasak
5. Membeli keperluan dapur sekiranya diperlukan.
6. Lain2 yg sesuai ( nnti kita bincang)


Gaji Minima:RM 950 (boleh runding)
Cuti : Sabtu dan Ahad
           Boleh ambil cuti sakit sekiranya perlu

Makan/minum ditanggung

Sekiranya berminat boleh hubungi saya untuk bincang lebih lanjut/interview.

Ni no.tel saya: 012-3716020 ( Kak Wan)
Kalau saya tak angkat phone boleh whatsapp/ message.

Harap2 ada yg berminat.
Kalau ada sesapa terbaca tolong sampaikan kpd yg berminat. Mintak tolong ye..tq :)
Read More »

Wednesday, May 25, 2016

Resepi Cinnamon Roll

Assalamualaikum
Hari ni rasa nak buat cinnamon roll untuk breakfirst
Resepi kat bawah ni di ambil dari AllRecipes.com-Ninety Minute Cinnamon Roll.


Oleh kerana saya menggunakan bread machine, sukatan dia saya ubah sedikit.Di bawah ini resepi yang telah saya modify.









BAHAN-BAHAN

150 ml susu segar
1/4  cawan butter
350 gm tepung gandum atau tepung roti
1/2 sudu kecil instant yeast-saya guna mauripan sbb berkualiti, pernah guna brand nona tapi yis dia mati
1/4 cawan gula perang atau putih
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur

FILLING
1 cawan gula perang
1 cawan butter
Serbuk kayu manis secukupnya

CARA-CARA MEMBUATNYA
1.Panaskan susu segar bersama butter menggunakan api yang kecil sehingga butter cair. Sejukkan sehingga suam-suam kuku
2.Masukkan susu dan butter,  telur, tepung, garam, gula dan yis. (Kalau menggunakan bread machine mesti mengikut susunan ini).
3.Uli sehingga doh lembut dan tidak melekat di tangan. Saya menggunakan mode Dough pada bread machine dan mengambil masa sejam untuk uli dan biarkan ia naik.
4. Kemudian biarkan sehingga doh naik selama 30 minit.
5. Panaskan ketuhar suhu 180'c
6. Cairkan sedikit mentega dan gaul dengan gula perang dan cinnamon untuk filling.
7. Canai doh empat segi.
8.Kemudian sapukan filling tadi.
9. Gulung doh dan potong bahagian tengah dulu untuk mendapatkan saiz sekata.
10. Susun dalam dulang dan bakar selama 15-20 minit.

SELAMAT MENCUBA :D



Read More »