Wednesday, November 16, 2016

Gulab Jamun

Assalamualaikum..
Lama tak ke udara hehe..
Nak cerita sikit je ni kang korang bz tak senpat nk baca kalo tulis panjang2 :)

Masa Deepavali hari tu kan rasa teringin sangat nak makan kuih muih manisan India tapi tak tau nak beli kat mana.

Hari ni baru berkesempatan google resepi Gulab Jamun ni. Semalam dah mintak husband belikan minyak sapi/ghee siap2..hehe

Nah..ni resepinya..resepi ori dari blog ni Rachna's Kitchen

Bahan-bahan doh
1 cawan susu tepung
1/4 cawan unsalted butter
1/2 cawan susu segar

Cara2 Membuat
1.Panaskan butter atas api perlahan sehingga cair.
2. Masukkan susu segar diikuti dgn susu tepung.
3.Kacau sehingga pekat. Angkat dan adun dgn tepung gandum.
4. uli sehingga adunan tidak melekat di tangan. Kalau melekat tambah tepung sedikit2 sehingga tidak melekat.
5. Calit sedikit minyak sapi pada tangan dan bulat2kan.
6.Resepi asal dia letak inti pistachio dan kacang gajus cincang. Saya punya kosong aje.

Bahan2 utk Sirap
1. 1 cawan gula pasir
2. 3/4cawan air.
3. 5 biji cardamom/buah pelaga
4. Safron/za'faran

Cara2 membuat.
1. Panaskan semua bahan diatas sehingga likat.

Apabila semua siap, masukkan bebola ke dalam sirap gula tadi. Biar sehingga 5-6 jam supaya sirap meresap.

Selamat mencuba :D


Read More »

Saturday, June 4, 2016

Pembantu Rumah Sementara Diperlukan

Assalamualaikum..
Salam Ramadhan...
Saya kini sedang mencari pembantu rumah sementara memandangkan saya dijangka bersalin pada bulan Ogos 2016. Saya tinggal di Ss2 PJ, ada 3 orang anak umur 3-13 tahun, 2 lelaki seorang perempuan. Saya tidak bekerja buat masa skrg.

Kriteria yg diperlukan:
1. Beragama Islam-wajib solat 5 waktu
2. Berbangsa Melayu-kalau boleh warga tempatan.
3. Pilihan utk bermalam atau balik hari.
4. Boleh mula kerja pada bulan Julai sehingga November 2016.
5. Wanita sahaja.
6. Boleh membaca/menulis.
7. Boleh bekerja di Ss2, Petaling Jaya, Selangor.
8. Umur 30-50 tahun (boleh runding).
9. Penyabar dan boleh menerima teguran.

Skop Tugas:
1. Basuh/lipat/gosok baju
2. Kemas rumah.
3. Boleh mengurus kanak-kanak
4. Boleh bantu memasak
5. Membeli keperluan dapur sekiranya diperlukan.
6. Lain2 yg sesuai ( nnti kita bincang)


Gaji Minima:RM 950 (boleh runding)
Cuti : Sabtu dan Ahad
           Boleh ambil cuti sakit sekiranya perlu

Makan/minum ditanggung

Sekiranya berminat boleh hubungi saya untuk bincang lebih lanjut/interview.

Ni no.tel saya: 012-3716020 ( Kak Wan)
Kalau saya tak angkat phone boleh whatsapp/ message.

Harap2 ada yg berminat.
Kalau ada sesapa terbaca tolong sampaikan kpd yg berminat. Mintak tolong ye..tq :)
Read More »

Wednesday, May 25, 2016

Resepi Cinnamon Roll

Assalamualaikum
Hari ni rasa nak buat cinnamon roll untuk breakfirst
Resepi kat bawah ni di ambil dari AllRecipes.com-Ninety Minute Cinnamon Roll.


Oleh kerana saya menggunakan bread machine, sukatan dia saya ubah sedikit.Di bawah ini resepi yang telah saya modify.









BAHAN-BAHAN

150 ml susu segar
1/4  cawan butter
350 gm tepung gandum atau tepung roti
1/2 sudu kecil instant yeast-saya guna mauripan sbb berkualiti, pernah guna brand nona tapi yis dia mati
1/4 cawan gula perang atau putih
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur

FILLING
1 cawan gula perang
1 cawan butter
Serbuk kayu manis secukupnya

CARA-CARA MEMBUATNYA
1.Panaskan susu segar bersama butter menggunakan api yang kecil sehingga butter cair. Sejukkan sehingga suam-suam kuku
2.Masukkan susu dan butter,  telur, tepung, garam, gula dan yis. (Kalau menggunakan bread machine mesti mengikut susunan ini).
3.Uli sehingga doh lembut dan tidak melekat di tangan. Saya menggunakan mode Dough pada bread machine dan mengambil masa sejam untuk uli dan biarkan ia naik.
4. Kemudian biarkan sehingga doh naik selama 30 minit.
5. Panaskan ketuhar suhu 180'c
6. Cairkan sedikit mentega dan gaul dengan gula perang dan cinnamon untuk filling.
7. Canai doh empat segi.
8.Kemudian sapukan filling tadi.
9. Gulung doh dan potong bahagian tengah dulu untuk mendapatkan saiz sekata.
10. Susun dalam dulang dan bakar selama 15-20 minit.

SELAMAT MENCUBA :D



Read More »

Monday, May 23, 2016

Resepi Cheese Tart

Resepi cheese tart ini di ambil dari blog Azlita Masam Manis

Bagi penggemar cheese tart apa kata cuba resepi ni
Bagi saya untuk buat cheese filling tu tak sesusah dan seletih buat pastri nya..hehe
Dulu saya penah buat shell sendiri, lenguh tangan dok menenyeh satu-satu dalam acuan yang kecik-kecik.
Dah la kecik-kecik, berpinar jugak la mata tua ni :D


Tapi sekarang Alhamdulillah dah ada jual pastri siap kat kedai
Beli je kat kedai, so tak payah susah-susah tenyeh sendiri ..kikikik


Ini resepi untuk cheese filling versi saya sendiri
;P

CHEESE TART
40 keping pastri
500 gm cream cheese-saya guna brand Tatura
100 gm gula castor
1 biji telur gred B
1 sudu teh esen vanilla
1/2 biji oren sunkist-ambil jusnya
Sedikit parutan kulit oren sunkist

CARA-CARA MEMBUAT
1.Keluarkan cheese dan telur dari peti ais dan biar pada suhu bilik.
2.Masukkan cheese dalam mixer dan pukul supaya kembang. Masukkan gula castor dan pukul lagi. Kemudian masukkan esen vanilla, jus oren dan parutan kulit oren.
3.Pukul lagi selama 2-3 minit.
4. Bila dah siap, dah boleh masukkan filling ke dalam shell.
5. Bakar tart pada suhu 170'c selama 20 minit bergantung pada oven sehingga cheese keras. Kalo nak tahu masak ke tak, cuba sentuh filling tu, kalo tak melekat, maknanya dah masak lah tu.


*Kalo terlebih masak cheese akan hangus sedikit dan kadang merekah. Kalo tak cukup masak, lembapan dari cheese akan menyebabkan shell jadi lembik dan mudah hancur.

Cheese tart yang sedang elok
Pasal takde mixer, saya kacau dengan senduk aje



Cheese tart terlebih masak, jadi merekah

Read More »