Monday, May 23, 2016

Resepi Cheese Tart

Resepi cheese tart ini di ambil dari blog Azlita Masam Manis

Bagi penggemar cheese tart apa kata cuba resepi ni
Bagi saya untuk buat cheese filling tu tak sesusah dan seletih buat pastri nya..hehe
Dulu saya penah buat shell sendiri, lenguh tangan dok menenyeh satu-satu dalam acuan yang kecik-kecik.
Dah la kecik-kecik, berpinar jugak la mata tua ni :D


Tapi sekarang Alhamdulillah dah ada jual pastri siap kat kedai
Beli je kat kedai, so tak payah susah-susah tenyeh sendiri ..kikikik


Ini resepi untuk cheese filling versi saya sendiri
;P

CHEESE TART
40 keping pastri
500 gm cream cheese-saya guna brand Tatura
100 gm gula castor
1 biji telur gred B
1 sudu teh esen vanilla
1/2 biji oren sunkist-ambil jusnya
Sedikit parutan kulit oren sunkist

CARA-CARA MEMBUAT
1.Keluarkan cheese dan telur dari peti ais dan biar pada suhu bilik.
2.Masukkan cheese dalam mixer dan pukul supaya kembang. Masukkan gula castor dan pukul lagi. Kemudian masukkan esen vanilla, jus oren dan parutan kulit oren.
3.Pukul lagi selama 2-3 minit.
4. Bila dah siap, dah boleh masukkan filling ke dalam shell.
5. Bakar tart pada suhu 170'c selama 20 minit bergantung pada oven sehingga cheese keras. Kalo nak tahu masak ke tak, cuba sentuh filling tu, kalo tak melekat, maknanya dah masak lah tu.


*Kalo terlebih masak cheese akan hangus sedikit dan kadang merekah. Kalo tak cukup masak, lembapan dari cheese akan menyebabkan shell jadi lembik dan mudah hancur.

Cheese tart yang sedang elok
Pasal takde mixer, saya kacau dengan senduk aje



Cheese tart terlebih masak, jadi merekah

No comments:

Post a Comment