Stuffed Portobello Mushroom |
Assalamualaikum..
You all semua buat apa hujung minggu ni?
Kalau takde buat apa2 jom try resepi sihat ni.
Resepi ni tiada perasa atau pewarna tiruan,
Semua yang asli :D
Sesuai untuk mereka yang nak diet :D
STUFFED PORTOBELLO MUSHROOM
- 2 keping cendawan portobello atau cendawan shitake yang besar-saya suka portobello sebab bau dia tidak sekuat shitake
- 5 biji Cherry tomato
- 1 mangkuk isi ayam
- Serbuk lada hitam kasar
- Serbuk lada putih
- Sedikit garam kasar
- Mozarella cheese atau apa2 cheese kesukaan -saya guna Beqa Cheese)
- Minyak zaitun-untuk membakar dan perap inti ayam
- Asparagus-kuantiti mengikut selera anda
CARA-CARA MEMBUAT
- Bersihkan cendawan portobello. Buang tangkainya. Lap sehingga kering.
- Letak cendawan dalam loyang dalam keadaan telangkup dan tuang minyak zaitun secukupnya ke atas cendawan. Taburkan sedikit garam dan lada hitam ke atas cendawan kemudian bakar pada suhu 190'c selama 5-7 minit atau sehingga isi dalam cendawan tadi lembut.
- Sementara menunggu cendawan masak, gaulkan isi ayam dengan minyak zaitun, cheese, garam dan lada hitam.
- Potong cherry tomato kepada 2 atau 3 hiris.
- Apabila cendawan sudah masak, keluarkan dari oven dan masukkan inti ayam yang telah diperap tadi. Susun cherry tomato dan tabur cheese di atasnya.
- Letak asparagus bersama cendawan tadi dan tuangkan minyak zaitun bersama-sama sedikit garam dan lada hitam.
- Bakar semula selama 5 minit atau masak.
* Saya guna montreal steak seasoning, dalam tu dah ada kosher salt dan lada hitam
* Asparagus tidak perlu dibakar lama, memadai 2-3 minit. Keluarkan asaparagus yang telah masak terlebih dahulu, barulah sambung bakar semula cendawan. Tak pun, grill aje asparagus tu kat kuali.
*Semua bahan-bahan ni saya beli di pasaraya Aeon Big, modal tak mahal pun dalam 15 ringgit aje.
Selamat mencuba :D
Bahan-bahan utama |
Sudah dibuang tangkai |
Telangkupkan atas dulang pembakar |
Tuangkan minyak zaitun secukupnya |
Bakar sehingga cheese mencair dan tomato layu |
Dah siap |
Jom makan :) |
No comments:
Post a Comment