Tuesday, July 8, 2014

Tempahan Bunga Sabun dan Homemade Chocolate

Tempahan Bunga Sabun 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera :D
Nak promote hasil kerja tangan Puan As (Hasnah).
Kepada anda berminat untuk menempah bunga sabun atau homemade chocolate, sila lah tengok-tengok kat sini ye :D

Bunga sabun ini sesuai untuk buat doorgift, cenderahati perkahwinan, majlis aqiqah, bertunang, hadiah hari jadi atau apa saja event, sebagai tanda hati anda.

Untuk tempahan dan senarai harga sila hubungi Puan As -012-5372079
Anda juga boleh tempah mengikut design yang anda inginkan.



BUNGA SABUN

Klik di sini untuk design yang lain 

Rose in Goblet/ Rose Dalam Gelas


Tulip in Vase/ Tulip Dalam Pasu




HOMEMADE CHOCOLATE

Klik di sini untuk lebih banyak pilihan

Love

Number

Mini

Assorted Love

Edible Cartoon Character


Read More »

Friday, July 4, 2014

Resepi Tradisi Keluarga Saya

Setelah entri yang sedikit emo semalam (T_T), jom kita balance kan balik dengan aura-aura positif hari ini.

Masak apa untuk berbuka hari ni?

Kalau takde idea nak masak apa, jom cuba turun temurun dari ibu saya. Rasanya dalam family saya aje tau resepi ni sebab bila tanya kawan2 daerah lain diorang tak penah dengar.

Hari ni nak ajar cara masak Daging Bakok.

Tak pernah dengar kan? Masakan ni berasal dari Kelantan. Kenapa Bakok, asal dari Bangkok ke? Yang ini tak dapat lah dipastikan dengan sepasti-pastinya, mungkin ada tempias jugak la, maklum la kami ni berjiran dengan Siam, hehe. Daging Bakok ni sedap dimakan bersama nasi putih, nasi minyak atau roti/ roti canai.

Keistimewaan gulai ini ialah TAK PERLU GUNA REMPAH KARI / MASAKAN DAGING yang di beli.
Cuma guna rencah yang simple aje. Tanpa membuang masa jom, kita tengok resepi dia.


Daging Bakok


300 gram daging, di potong kiub besar-besar
10 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah(di mayang)
2 ulas bawang putih(di mayang)
1 st kas kas
1 st kunyit yang ditumbuk (kalau tak ada kunyit hidup, kunyit serbuk pun boleh)
1 st halia yang ditumbuk
2 sb air asam jawa
2 cawan santan cair rebus dgn daging
Gula melaka
Gula pasir
Garam


Cara-cara membuat

  1. Cili kering di goreng hingga garing. 
  2. Bawang merah di goreng hingga garing
  3. Bawang putih di goreng hingga garing. 
  4. Setelah semua bahan2 tadi garing, angkat dan tumbuk atau kisar. Tumbuk cili kering dahulu baru masukkan sekali bawang merah dan putih.
  5. Bila telah lumat, masukkan ia kedalam periuk bersama-sama daging, kas kas, kunyit, halia dan sedikit garam untuk bagi rasa masin sedikit pada daging..
  6. Tambahkan air ke dalam periuk dan rebus sehingga empuk anggaran dalam 40 minit bergantung pada jenis daging.
  7. Bila daging dan empuk, masukkan santan cair dan garam. Kacau lagi sehingga mula pekat, masukkan garam, gula, gula melaka dan air asam jawa secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat dan sedikit kering.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

TADAAAAA



EH EH SALAH GAMBAR PULAK (cute kan gambar putik tembikai kat atas tu ;D , ni pun sedap di celur makan dengan nasi panas dan cicah budu, hehe)

-
-
-
-
-
-
-



Ni le lebih kurangnya gambar masakan Daging Bakok. Kenapa lebih kurang? Pasal rupanya lebih kurang daging gulai kat atas ni le. Terpaksa pinjam gambar gulai daging Terengganu Chef Hanieliza kerana masa masak hari tu lupa ambik gambar, huhu. Nanti bila dah ada gambar kita masukkan semula K! Gambar dipinjam dari Blog Sensasi. Klik di sini.

SELAMAT MENCUBA :)
Read More »

Thursday, July 3, 2014

Sebenarnya saya menangis

Saya sebenarnya menangis dalam hati..
Saya sedih dengan diri sendiri..
Saya masih belum capai Redha Allah..
Allahuakbar,
Hati tempat jatuhnya pandangan Allah,
Bila tanpa Redhanya, hati akan keluh kesah..


Mak mertua saya tinggal bersama semenjak disahkan mengidap leukimia pada April tahun ini..
Sebagai anak sulung, suami saya membuat keputusan untuk bawa Ummi mendapatkan rawatan di PPUM kerana di sini lengkap kemudahan dan juga ramai pakar.

Masa awal ditahan di wad PPUM, saya, suami, adik ipar dan bibik bergilir-gilir menemani Ummi.

Mak dan kakak saya juga dating melawat semasa di hospital.

Rakan-rakan saya juga maklum hal ini kerana saya kerap mengambil cuti rehat untuk menjaga Ummi di hospital.

Kesihatan Ummi lebih baik dari semasa mula-mula dikejarkan ke hospital. Alhamdulillah. Ummi telah dibenarkan keluar wad setelah 2 minggu mendapatkan rawatan.

Rakan-rakan dan saudara-mara Ummi sering datang melawat. Terubat jugak lah kejemuan dan keresahan Ummi.

Kenapa saya menangis?
Tangis saya tak kelihatan.

Sebenarnya saya tidak banyak membantu menjaga Ummi semasa dia sakit, yang jaga makan minumnya adalah Bibik, yang banyak menemaninya adalah suami dan adik ipar.

Allahuakbar, ada rakan memuji kesanggupan saya berkorban untuk mengambil cuti tanpa gaji bagi menjaga Ummi. Namun oleh kerana kesihatan Ummi beransur baik pada ketika itu, saya tidak jadi mengambil cuti kerana kekangan kewangan.

Saya sungguh tidak layak untuk pujian itu.

Saya kadangkala bertentang mata dengan Ummi pun segan atau kurang selesa, apatah lagi untuk berbual-bual mesra.

Mana kasih sayang saya?
Bagaimana untuk dikasihi sekiranya saya sendiri kurang mengasihi..

Mak mertua pun emak juga, selayaknya dia di layan seperti emak

Tapi saya belum sampai tahap itu.
Astaghfirullah..

Ramadhan ini saya cuba sedaya upaya.
Sekadar renungan untuk rakan-rakan yang sudi membaca coretan ini, jika ingin disayangi, berilah kasih sayang sepenuhnya kepada insan yang kita ingin disayangi kembali.

Leburkanlah dendam dan irihati.

Tak ke mana kita, kelak akan dijemput kembali kepadaNYA.
Read More »